–
mai 8, 2025

- Prognoza de vizibilitate: Slaba (prognoza meteo neglijata) ⇒ echipament necesar: telescop avansat.
Cand o cometa se apropie de Soare, gheata ce leaga roca din componenta sa se topeste, eliberand praf si particule de roca, denumite meteoriti, formand un roi pe orbita cometei sau asteroidului din care provin.
O ploaie de meteori (cunoscute popular drept "stele cazatoare") este fenomenul astronomic ce are loc atunci cand Pamantul trece printr-un roi de particule aflat pe orbita unei comete sau a unui asteroid. Prin frecare atmosferica, cu viteze cuprinse intre 11 si 72km/s si la altitudini de 100-120km (ionosfera, mezofera), aerul este suficient de dens ca sa se comprime si incaleasca rapid, generand temperaturi extreme (>3000°C), pulverizand particulele de roca (alt. aprox. 50-80km) si ionizand gazele atmosferice din vecinatatea acestora, astfel creand acele dare luminoase pe cer, pe care noi le numim meteori.
η-Liridele reprezinta una dintre cele mai active ploi de meteori, din Iasi avand o activitate maxima de 3 meteori/ora (ZHR), cu o viteza medie de 43km/s. Ele origineaza din cometa C/1983 H1.
Interval intreg de activitate: 3 mai - 14 mai (data marcata in
calendar reprezinta ziua cu activitate maxima), anual;
Conselatie: Lyra;
Culminatia puntului radiant: 82.5°, ora 5:00 (circumpolar);
Magnitudine aparenta: ~ +2 (vizibil cu ochiul liber);
Luna: 88%;
Cel mai bun moment de observare: 3 meteoriti/hr (cu ZHR luat in calcul).