Stiati ca?

1 Aprilie

1960 – NASA lanseaza primul satelit meteorologic.

2024 – Sombrero Galaxy M104, este vizibil intre orele 22:33 – 03:39 si va atinge punctul cel mai inalt de pe cer in jurul miezului noptii.

2 Aprilie

1925 – A murit Petru Poni, chimist si mineralog, unul dintre fondatorii scolii romanesti de chimie, autor al celor dintai manuale de fizica si chimie in limba romana.

3 Aprilie

1966 – Statia automata sovietica “Luna 10” a devenit primul satelit artificial al Lunii.

4 Aprilie

1983 – Incepe prima misiune a navetei spatiale americane „Challenger” ( in 1986, la a patra misiune, dupa 73 de secunde de la decolarea de la Cape Canaveral, naveta a explodat, accidentul sfarsindu-se cu moartea celor sapte astronauti aflati la bord; catastrofa navetei a fost considerata, in epoca, drept cel mai grav accident din istoria spatiala a SUA).

5 Aprilie

1929 – S-a nascut Ivar Giaever, fizicianul si biologul american de origine norvegiana. In 1973, obtine impreuna cu Brian Josephson si Leo Esaki, Premiul Nobel pentru Fizica, pentru cercetarile in domeniul “efectului de tunel in mecanica cuantica”.

6 Aprilie

1949 – S-a nascut Horst Ludwig Stormer, fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1998 impreuna cu Robert B. Laughlin si Daniel Tsui pentru descoperirea unei noi forme de fluid cuantic ale carui stari excitate au sarcina fractionara.

7 Aprilie

2024 – Luna si Venus se vor apropia, trecand la doar 20,7 minute de arc una de cealalta. Din unele parti ale lumii, Luna va trece prin fata lui Venus, creand o ocultatie lunara. Din Iasi, cu toate acestea, perechea nu va fi observabila – vor atinge cel mai inalt punct de pe cer in timpul zilei la 0° sub orizont in zori.

Descoperă mai multe la ASFIZ - UAIC

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura